Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Trouble with mirror bone
Hash, Inc. Forums > Technical Direction and Development (Learning Animation:Master) > A:M Rigging & Relationships
Douglas Ferrin
I'm trying to mirror the rig I set up; only the legs mirror - hands, feet etc. do not stick; also, the carpal bones don't reproduce. Any ideas? I've uploaded the model if someone would like to have a look. Thanks much.
itsjustme
QUOTE(Douglas Ferrin @ Sep 8 2011, 07:27 PM) *
I'm trying to mirror the rig I set up; only the legs mirror - hands, feet etc. do not stick; also, the carpal bones don't reproduce. Any ideas? I've uploaded the model if someone would like to have a look. Thanks much.


I downloaded the first version...I think the second one is a duplicate? I ran the MirrorBone plugin while having the "MirrorBones" bone selected and everything worked as I expected. The hands and feet bones showed up (carpal bones included) just fine.

What steps did you go through, Douglas?


------------------------
EDIT
------------------------

The first time I tried it, I used v15 and it worked correctly. In v16, I encountered the same error.
Douglas Ferrin
Yes, I have 16. I assume you mean you encountered the same error I have gotten.

I went through all the normal steps; I've used the rig before with success but I just started using 16.

Thanks
Douglas Ferrin
Could you please tell me how to get 15 running again - I get the expired license notice. I've been out of the game for a while and don't remember how it is done. Thanks.
robcat2075
QUOTE(Douglas Ferrin @ Sep 8 2011, 10:32 PM) *
Could you please tell me how to get 15 running again - I get the expired license notice. I've been out of the game for a while and don't remember how it is done. Thanks.


Copy your new master0.lic file from the v16 folder to the V15 folder. Worked for me.
robcat2075
I presume y'all are talking about Paste Mirroring a keyframe in the chor??
Douglas Ferrin
I'm rigging a new model. The same thing happens in v15 however, it'sjustme. Any other ideas?

With my model, I open it in modeling, bones mode. I click on mirrorbone in bones; right click, go to mirrorbone wizard; set it as it is in the pdf.

Thanks.
itsjustme
QUOTE(Douglas Ferrin @ Sep 9 2011, 12:01 AM) *
I'm rigging a new model. The same thing happens in v15 however, it'sjustme. Any other ideas?

With my model, I open it in modeling, bones mode. I click on mirrorbone in bones; right click, go to mirrorbone wizard; set it as it is in the pdf.

Thanks.


When you use the MirrorBones plugin, make sure you are in Modeling Mode...sometimes you will get errors if you are in Bones Mode. Select the "MirrorBone" bone, right mouse click, select "Plugins/Wizards/MirrorBone" and run plugin with the default settings.

Let's see if that changes anything.
itsjustme
Since your character is not modeled with both sides being exactly the same, the CP Weighting will probably not be transferred when you mirror the bones.
Douglas Ferrin
Hi It'sjustme,
I'm still getting the same thing - what version of 15 are you using? Maybe that will make a difference. Also, the only part that isn't identical is the "body"; I flipped the arms/hands and feet/legs and positioned them as closely as I could to the same positions. Any thoughts. Thanks Much.

A few minutes later:
Actually, using oj I got better results; good enough that I can patch it together now. Thanks again for your help. Doug
robcat2075
Here's what I get in v16b. It appears to work.

Click to view attachment

Click to view attachment



Douglas Ferrin
Yes, looks good; thanks very much for the movie. Indeed my units were set differently. By the way, what program did you use to make the movie - that is, what program allows you to capture what's happening on the screen? Thanks again. Doug
robcat2075
"HyperCam 2"

It captures to AVI but I have to recompress in QT Pro to make it small enough.
Douglas Ferrin
It looks like a good program. Thanks again.
itsjustme
QUOTE(Douglas Ferrin @ Sep 9 2011, 02:20 PM) *
Hi It'sjustme,
I'm still getting the same thing - what version of 15 are you using? Maybe that will make a difference.


v15.0j+...it was the last version of 15.
Fuchur
Cam Studio is a good one too... free and powerful.
I have a tutorial in my signature about it.

See you
*Fuchur*
Douglas Ferrin
Thanks futur. I'll have a look at it.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.